naredi sam.com .::. spodbujamo ustvarjalnost
izdelava spletnih strani
Iskalnik:

Vaš e-mail

Naročite svoj brezplačni
e-časopisnaredisam6
Priporoči stran prijatelju
Natisni stran
Dodaj med priljubljene
V člankih najdete naslednje oznake:
Nasvet
Opozorilo
 


o nas
oglašujte z nami
iščemo sodelavce administracija

 

Št.člankov: 148

 

 

 

naredisam.com
Datum objave:  20.10.2003

VRTNICE
 
Ena izmed najstarejših rož in vsekakor kraljica med njimi, je vrtnica. Njihova lepota je izredna, razlilčnih barv in oblik. Od vrste vrtnice je odvisen tudi njihov mamljiv vonj. Preprosto povedno, je vrtnica tista roža, ki ne sme manjkati v nobenem vrtu. Vrtnice potrebujejo prostor z veliko sonca, z rodovitno in dobro odcedno zemljo. S primernimi gnojili za vrtnice, jih redno gnojimo, prav tako pa je potrebno tudi redno obrezovanje.
 

SAJENJE VRTNIC

Sadimo jih jeseni (oktobra in novembra), ter na začetku pomladi (marca in aprila), ko zemlja ni več zmrznjena. Pomembno je, da novih mladih vrtnic ne sadimo na isto mesto, kjer smo vrtnice gojili že dve ali več let, saj jih kaj lahko napadejo vrtnične koreninske bolezni (korenine starejših vrtnic , ki rastejo na tej gredi, so manj občutljive).
Če bi radi kljub vsemu na gredi nasadili novo vrtnico, izkopljemo od 40 do 50 cm globoko jamo, premera 60 cm. Sadilno jamo najprej napolnimo s preperelim hlevskim gnojem in nato z zemljo z drugega dela vrta, kjer nismo gojili vrtnic.
Pred sajenjem sadiki vrtnice predolge ali poškodovane korenine obrežemo in jo od 3 do 6 ur namakamo v posodi z vodo.
Sadike ne sadimo pregloboko, cepljeno mesto naj bo vsaj dobre 3 do 5 cm pod zemljo, kar preverimo tako, da čez jamo damo ravno palico in ugotovimo ali je cepljeno mesto dovolj globoko.
 [1] 2 3 Naslednja stran

 

fonaterm izolacija iz tekstila
 
naredi sam.com .::. spodbujamo ustvarjalnost
© Revolver 2002, Vse pravice pridržane | Pravno pojasnilo

ISSN 1581-7172