naredi sam.com .::. spodbujamo ustvarjalnost
izdelava spletnih strani
Iskalnik:

Vaš e-mail

Naročite svoj brezplačni
e-časopisnaredisam6
Priporoči stran prijatelju
Natisni stran
Dodaj med priljubljene
V člankih najdete naslednje oznake:
Nasvet
Opozorilo
 


o nas
oglašujte z nami
iščemo sodelavce administracija

 

Št.člankov: 148

 

 

 

naredisam.com
Datum objave:  01.07.2003

OBREZOVANJE RODNIH DREVES
 
Drevo, ki ga želimo obrezati, si najprej dobro ogledamo in ugotovimo, kakšna je gojitvena oblika, zdravstveno stanje drevesa in rastnost. Ogledamo si rodni les. Pečkarji (jablane in hruške) praviloma razvijejo rodne brste na koncu krajših ali daljših enoletnih poganjkov, ki izraščajo iz stranskih brstov dveletnega lesa.
 
Brstič je 3 do 5 cm dolg enoletni poganjek, ki na koncu razvije rodni brst. Brstika je 5 do 15 cm dolg enoletni poganjek, ki na koncu razvije rodni brst, ob straneh pa slabo vidne nerodne brste. Rodna šiba je dolga od 15 do 30 cm.

(rodni brsti pri jablani )
Zverižen rodni les se razvije iz kratkih poganjkov, je zverižene rasti na koncu pa se razvije rodni brst. Rodna pogača je odebelitev, ki nastane na mestu kjer je bil plod pritrjen na vejo. Kadar je rodnih brstov veliko lahko močneje režemo in tako s tem opravimo že prvo redčenje plodov. Kadar pa jih je malo, moramo paziti, da jih z rezjo odstranimo čim manj.

(rodni brsti pri hruški)
Ko smo si drevo dobro ogledali začnemo z rezjo. Najprej odrežemo ali odžagamo vse odvečne in najdebelejše veje. Nato praviloma začnemo obrezovati od vrha proti spodnjemu delu krošnje.
Vedno moramo paziti, da so zgornje veje krajše od spodnjih, tako da nastane stožčasta oblika.

Spodnje veje te hruške bi bilo potredno upogniti v bolj vodoraven položaj s tem bi dobili še lepšo obliko in spodnje veje bi bile še bolje osvetljene.
Stranske veje naj bi bile na ogrodni veji razporejene v obliki trikotnika. Enako velja tudi za stranske veje. To načeloma velja za vse sadne vrste. Obrezujemo pa od vrha veje proti njeni osnovi.
 [1] 2 3 Naslednja stran

 

fonaterm izolacija iz tekstila
 
naredi sam.com .::. spodbujamo ustvarjalnost
© Revolver 2002, Vse pravice pridržane | Pravno pojasnilo

ISSN 1581-7172